Organizacija civilnog društva Novi Horizont iz Ulcinja sprovodi projekat pod nazivom „EDUKACIJA O IDENTITETSKIM VRIJEDNOSTIMA“, koji okuplja srednjoškolce iz Plava, Gusinja, Tuzi i Ulcinja.
Opšti cilj projekta odnosi se na podizanje svijesti pripadnika manjinskog naroda u Crnoj Gori o svojim pravima i obavezama, te načinima ostvarivanja i zaštite svojih prava.
Specifični cilj projekta je: izgradnja i jačanje kompetencija mladih Albanaca za očuvanje i promociju svojih nacionalnih, kulturnih i drugih identitetskih vrijednosti kao i podizanje njihove sposobnosti da budu promoteri antidiskriminacije i smanjenja etničke distance u Crnoj Gori.
U fokusu ovog programa je Edukativni kamp za ljudska prava, slobode i odgovornosti manjinskih naroda.
U teorijskom dijelu programa studenti se upoznaju sa pojmom identiteta, izazovima u očuvanju identitetskih vrijednosti pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori kao i predrasudama i stereotipima vezanim za ovaj koncept.
Polaznici ovog projekta, pored trening sesija i predavanja, učestvuju u studijskim posjetama obrazovnim i kulturnim institucijama i obilaze spomenike kulturne baštine grada Ulcinja.

Projekat se realizuje uz podršku Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.



IMPLEMENTACIJA PROJEKTA 

EDUKATIVNI KAMP:

Edukativni kamp o ljudskim i manjinskim pravima je okupio 25 mladih iz Plava, Gusinja, Tuzi i Ulcinja.
Tokom kampa polaznici programa su upoznati sa konceptom identiteta, ljudksih prava, izazovima u očuvanju identitetskih vrijednosti u integracijskim procesima, predrasudama i stereotipima, konceptu interkulturalizma i drugim temama vezanim za ljudska i manjinska prava.
Partnerske obrazovne ustanove na projektu: Srednja mješovita škola “Bratstvo jedinstvo” Ulcinj, Gimnazija “25 maj” Tuzi i Srednja mješovita škola “Bećo Bašić” Plav.


STUDIJSKE POSJETE:

1) GRADSKA BIBLIOTEKA I KUTAK ZA MLADE
Sa našim mladim gostima iz Plava, Gusinja i Tuzi posjetili smo Gradsku biblioteku – Ulcinj. Upravnica ove ustanove, gđ. Ardita Rama poželela im je dobrodošlicu u Kutku za mlade – jedinstvenom prostoru gdje se godinama promoviše neformalno obrazovanje mladih i upoznala prisutne sa svim programskim i materijalnim sadržajima ove ustanove.

2) POSJETA  KNJIŽARE “ULQINI”
Drugog dana realizacije projekta „Obrazovanje o identitetskim vrijednostima“, srednjoškolci iz Plava i Gusinja, Ulcinja i Tuzi posjetili su Knjižaru “Ulqini”, gdje ih je primio predsjednik Nacionalnog savjeta albanaca u Crnoj Gori g. Faik Nika i direktorka ove ustanove Arlinda Osmani.

3) POSJETA STAROG GRADA I MUZEJSKOG KOMPLEKSA
Trećeg dana programa boravka u Ulcinju, učesnici projekta su posjetili Ulcinjsku tvrđavu i muzejski kompleks u Starom Gradu. O istorijskim, kulturnim, etnološkim, etnografskim, turističkim i drugim specifičnostima ovog lokaliteta, prisutne učesnike je upoznao rukovodilac ovog kompleksa, g. Gazmend Kovači.

4) DODJELA DIPLOMA
Projekat je završen dodjelom sertifikata o stečenim znanjima i iskustva svim učesnicima trodnevnog programa „EDUKACIJA O IDENTITETSKIM VRIJEDNOSTIMA“.

FOTO ilustrim


viber_slika_2024-05-23_11-43-43-936