Od 26. do 29. maja 2024. godine održali smo edukativni kamp sa mladima iz Plava, Gusinje, Ulcinja i Tuzi.
U sali Skupštine opštine Gusinje organizovali smo informativni panel koji se odnosi na slobode i prava manjinskih naroda, mehanizme za očuvanje i zaštitu ovih prava, potrebu obrazovanja mladih iz manjinskih zajednica za promovisanje i očuvanje svojih nacionalnih, jezičkih, kulturnih, i drugih posebnosti.
Tokom kampa smo diskutovali i o mogućnostima unaprijeđenja programa i aktivnosti koje doprinose njihovom aktivnom učešću u javnom životu, kako na lokalnom tako i na centralnom nivou.
Predavači i panelisti ove sesije bili su:
Bujar Hasangjekaj – predsjednik Lokalnog parlamenta Gusinje;
Arben Xhurreta – generalni direktor Direktorata za unapređenje i zaštitu prava manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica;
Faik Nika – predsjednik Nacionalnog savjeta Albanaca u Crnoj Gori;
Arlinda Osmani – direktorka knjižare “Ulqini”;
Nazif Velić – direktor NVO Novi Horizont.

U nastavku boravka u opštini Gusinje, učesnici projekta posjetili su Centar za kulturu Gusinje, lokalnu biblioteku kao i Etnografski muzej „Gusinjska soba“.
U opštini Plav mladi su održali radionice i diskusije u Centru za kulturu “Husein Bašić” kao i u Gradskoj biblioteci.

Vizita 02+Trećeg dana ovog kampa svi učesnici projekta okupili su se u Gimnaziji „Bećo Bašić” gdje su razgovarali o značaju neformalnog obrazovanja mladih pripadnika manjinskih naroda u Crnoj Gori, sa posebnim akcentom na obrazovanje za identitetske vrijednosti i promociju interkulturalnog dijaloga.

Aktivnost je dio projekta “Mladi angažovani u zaštiti i promociji manjinskih prava i sloboda”, koji NVO Novi Horizont realizuje uz finansijsku podršku Ministarstva ljudskih i manjinskih prava.


logo projekta